10. Asador Etxebarri – AXPE, ŠPANIELSKo
Tu si prídu na svoje milovníci grilovaných jedál. Motto podniku je totižto ´´Minimalistické grilovanie s použitím prémiových baskických prísad´´. Väčšina pokrmov sa griluje na otvorenom krbe. Práve preto sa stala veľmi obľúbenou. Čaro je v tom, že je to nenáročná kamenná jedáleň. Kuchár využíva miestne ingrediencie, z ktorých vie pripraviť jednoduché jedlá.
9. Mugaritz – SAN SEBASTIAN, ŠPANIELSKO
Opäť sa nachádzame v Španielsku, no teraz ide o Baskickú kuchyňu. Šéfkuchárom je Andoni Luis Aduriz a je to jeden z najpriaznivejších šéfkuchárov v Španielsku.
8. Arpège – PARÍŽ, FRANCÚZSKO
Alain Passat je jeden z mála šéfkuchárov, ktorý sa stále drží medzi najlepšími už niekoľko desaťročí. Reštaurácia vlastní 3 Michelinské hviezdy. Varí sa tu prevažne zelenina. Je to skôr vegetariánsky zameraná reštaurácia, kde sa mäso podáva ojedinele.
7. Maido – LIMA, PERU
Spája sa tu peruánska a japonská kuchyňa. Menu ponúka rôzne morské živočíchy a podávané sú skôr s citrusovými omáčkami. V roku 2017 bola menovaná za najlepšiu reštauráciu v celej latinskej Amerike.
6. Central – Lima, Peru
Varia tu dvaja manželia, ktorý sa vydali naprieč krajinou a zozbierali tie najlepšie ingrediencie z celej krajiny. Niektoré ani nikde inde nepodávajú. Používajú jedlá s kukuricou a zemiakmi. Delikatesou je aj piraňa.
5. Gaggan – BANGKOK, THAJSKO
Je to najlepšia reštaurácia v Ázii. Podáva sa indická, ale aj medzinárodná kuchyňa.
4. Eleven Madison Park – NEW YORK, USA
V lete 2017 bola vymenovaná za najlepšiu reštauráciu na svete. Tesne po tom prešla rekonštrukciou. Z minimalistickej estetiky sa stala skôr severská. Ponuka tvorí inovatívnu americkú kuchyňu. Tým nemyslíme hamburgeri s hranolkami. Špecialitou je pikantný tvarohový koláč z údeného jesetera, pomazaný kaviárom.
3. Mirazur – MENTON, FRANCÚZSKO
Prvú trojku otvára reštaurácia s krásnym výhľadom na Stredozemné more, pár krokov od hranice s Talianskom. Mauro Colagreco zostavuje jemné a moderné pokrmy vďaka talianskym a francúzskym surovinám. Menu je sezónne, zamerané predovšetkým na zeleninu a plody Stredozemného mora.
2. El Celler de Can Roca – GIRONA, ŠPANielsko
Uznávaná reštaurácia, niekoľkokrát najlepšia na svete, s o to uznávanejšími kuchárskymi bratmi. Ak sa posadíte, uvidíte v diaľke tri skaly. Každý jeden predstavuje jedného brata, ktorých priezviská sa prekladajú ako ´´skala´´ zo španielčiny. Dokážu skvele spárovať jedlo, dezert a víno. Podáva sa katalánska kuchyňa.
1. Osteria Francescana – MODENA, TALIANSKO
Najlepšia reštaurácia na svete je celkom skromná. V diskrétnom mestečku Modena. Známy šéfkuchár Bottura prenáša príbehy jedlám a aj vďaka ingredienciám z okolia. Jedlo sa spája s umením a hudbou jazz. Podáva sa skôr stredomorská kuchyňa. V roku 2016 sa stala najlepšou v 2017 bola druhá a v tomto roku opäť získala prvenstvo.